„A tervezői kreativitás megmutatásának remek lehetősége és valódi kihívása volt” – Szabó Csilla vezető építésszel a martonvásári Agroverzumról beszélgettünk

A martonvásári Brunszvik-kastélypark ad otthont az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjának és itt kapott helyet az Agroverzum is, melynek belsőépítészeti kialakításáért az este’r partners felelt. Az Agroverzum projektmunkája rengeteg kihívást tartogatott, hiszen a kialakításnál figyelembe kellett venni, hogy a célközönség egészen a kisgyermekektől a nagyszülőkig terjed, az Agroverzum küldetése pedig nem kevesebb, mint a tudomány élményszerű megmutatása.

A martonvásári munka izgalmas megoldásairól a projektért felelős Szabó Csilla vezető építész-tervezővel beszélgettünk.

Hogyan kezdődött az egyeztetés a megrendelővel és mik voltak a legfontosabb szempontok, amelyeket figyelembe kellett vennetek? 

Számunkra az volt a legfontosabb, hogy a múzeumi tematika gazdagságának megjelenését szolgáljuk a belsőépítészeti megoldásokkal. Fokozott figyelemmel és tisztelettel kezeltük a régi és új épület közötti kontrasztot.

Milyen jelentősége volt a munkafolyamatban annak a ténynek, hogy az épületeket egy hatalmas, zöld park veszi körül? Hogyan reagáltatok erre?

Ez alapvetően inkább építészeti kérdés. A belsőépítészeti tervezést leginkább az a tény érintette, hogy a fogadó épület földszintje határozottan transzparens, a tartószerkezet és építészeti, belsőépítészeti elemek sötét felületei szinte beleolvadnak a kert látványába.

 

Milyen egyeztetés folyt a múzeumpedagógus kollégákkal? 

A múzeumi tematika szakmai felépítése és annak belsőépítészeti megjelenése a munka során szorosan együtt futott, a belsőépítészeti tervezés során módunk volt arra, hogy a tematika alapját képező felületek megjelenését mi határozzuk meg.

Milyen megoldásokkal segítettétek, hogy az Agroverzum a szó valódi értelmében vett élményközpont legyen?

A múzeumi tematika megjelenítésére térbeli installációkat terveztünk, mint például a föld rétegződésének megjelenítése a falfelületeken vagy a fogadótérben a pult organikus megjelenése. A laborban a színekkel, bútorokkal, falfelületekkel sterilitást sugárzó hangulat kialakítása volt a cél. Ezek számunkra az épület legizgalmasabb részei.

A kávézó sokban különbözik egy átlagos múzeumi kávézótól – modern, esztétikus és maradásra bír, akár egy nagyváros menő negyedében is lehetne. Miért fontos ez a funkció?

A kávézó kialakítása támogatja az élményközpont koncepciót. Mivel itt nem jelenik meg a múzeumi tematika a maga szakmaiságában, így a kávézót egy igazi közösségi térként tudtuk megfogalmazni, mai megjelenéssel. Mindezt úgy, hogy a kávézó az épített és a természeti környezetnek is szerves része legyen.

Milyen csapattal dolgoztál a projekten?

Szorosan együttműködtünk a múzeumigazgatóval, aki a projekt tematikai felelőse.

Személy szerint van-e kedvenc megoldásod az Agroverzumban?

Az Agrobár feliratot úgy sikerült elhelyeznünk a belső térben, hogy nem hagyományos, megszokott feliratozási módszereket választottunk, hanem diszkréten, lábmagasságban helyeztük el azt, amely így visszafogott, kívülről a kertből mégis jól látható. Nagy élmény volt a fogadó térben elhelyezett valósághű organikus pult tervezése és speciális technikát igénylő kivitelezése, valamint az egyedi papírlámpák tervezése.

Mit gondolsz, hogyan találkoznak Martonvásáron a klasszikus értékek és a modern megoldások? 

A történelmi kastélyépületben a régi és az új, a természet és az épített környezet szerves módon illeszkedik egymáshoz, kellemes kontrasztot alkotva.

Mi az a kész épületen, ami igazi “este’r partners” karakter?

Valódi kihívás volt és a tervezői kreativitás megmutatásának remek lehetősége a fogadó épület pultjának valóban valósághű, organikus megjelenése és kísérletezést, valamint speciális technikákat igénylő kivitelezése.

 

* este’r partners is the archtectural and interior design brand of Sani-World Ltd.

Our Hungarian and international portfolio consists of wide-ranging architectural and interior design works which, upon request, are executed by our team. Our activities cover residential and corporate commissions. Besides flats, lofts and houses our portfolio is formed of the reconstruction works of heritage buildings and castles as well.

CONTACT

© Copyright 2018. - este'r partners