Bemutatjuk kollégáinkat: Bige Mária

Ebben az évben több alkalommal engedtünk bepillantást irodánk életébe és ültünk le egy-egy kávé mellé beszélgetni. Kollégáinkat bemutató sorozatunk harmadik részében Bige Mária belsőépítész kolléganőnket kérdeztük az állandó értékekről, a megújulásról és arról, hogy hogyan látja most a nemzetközi trendek alakulását.

Miért lettél belsőépítész és mi az, ami ebben a szakmában vonz téged?

A belsőépítészetet hivatásomnak érzem és egészen egyszerűen egy belső késztetés volt az, ami ebbe az irányba hajtott. Mindenképpen műszaki pályára készültem, az egyetemen építőmérnökként végeztem, de számomra abból a szakmából hiányzik az ember, a nagy komplexumokra fókuszál. A belsőépítészetben megjelenik az emberek közötti kapcsolat, hiszen rendkívül szorosan dolgozunk együtt az ügyféllel, és ez az, ami engem a leginkább érdekel. De a szépsége, a formavilága, az örök megújulásra való képessége és az, hogy eközben mindig reflektál a régi értékekre ugyanúgy vonz.

Mik azok az értékek, amik számodra fontosak és amelyek mentén alkotsz?

A belsőépítészetben fontos a folyamatos megújulás és ez az este’r partners értékei között is jelen van. Az irodai életet egyfajta üdeség jellemzi, ez segít minket a tervezésben is. Ahogy az irodának, úgy számomra is fontos érték a precizitás, hiszen egy feszített munkatempó mellett, még a tizenkettedik munkaórában is pontosan dolgozunk. Ez a szakma fáradhatatlan embert kíván. Annak ellenére, hogy egy nagyon aktív és pezsgő élet jellemez bennünket, a munkánknak mély tartalma van.

Mi az, ami inspirál téged tervezéskor?

Sokat merítek az ügyfél életéből, mindig próbálok belehelyezkedni abba, hogy mit szeret, hogyan él, ezt a folyamatot nagyon szeretem. Emellett az utazás vagy az új dolgok megismerése inspirál. Ezek mindig elindítanak bennem valamit, amitől másként látom a világot és ezáltal a projektet, a tervezést és a formát is.

Több olyan megvalósult vagy kivitelezés alatt álló projekt is szerepel az este’r partners munkái között, melyeknél több szakág harmonikus együttműködésére volt szükség. Ahhoz, hogy a harmónia létrejöjjön, mi a legfontosabb tényező?

Nemcsak a mi csapatunkban, hanem a különböző szakágak között is szoros együttműködésnek kell létrejönnie ahhoz, hogy minőségi végeredmény szülessen. Ennek alapja a nyitott kommunikáció. Azzal, hogy konzultálunk az egyes szakágakkal, nemcsak a saját tervezési folyamatainkat segítjük, de önnön készségeinket, ismeretünket is fejlesztjük. Az így megismert szakmai tudást pedig a következő alkalommal már be tudjuk építeni a munkánkba.

Milyen projekten dolgozol most és mi jelenti benne az izgalmat vagy a kihívást?

Az elmúlt félévemet az Andrássy úton lévő szálloda, az A52 kiviteli tervei határozták meg. Teljes intenzitással dolgoztam ezen a projekten. Hihetetlen élmény volt egy ilyen nagyszabású munkán dolgozni, a sokrétűsége egészen más hozzáállást követel, mint egy családi ház megtervezése. Komplex munkát és odafigyelést igényelt, hiszen itt nemcsak egy személlyel dolgoztunk együtt, hanem egy építészirodával, különböző szakágakkal és az üzemeltetőkkel. Minden nehézsége ellenére ez a komplexitás tette izgalmassá a tervezési folyamatot. Most várom az új kihívást, az új izgalmakat.

Sorra épülnek fel, nyílnak meg azok a projektek, melyek egyedülállónak, különlegesnek adják el magukat, ugyanakkor mégis beleolvadnak az egyformaságba. Mi az, ami ma tényleg egyedivé tesz egy projektet?

Sokszor belefutunk abba a megrendelői kérésbe, hogy az épület legyen különleges, de a megvalósítás során visszafogják magukat. Ahhoz, hogy igazán nagyszabásút és mást alkothassunk, az ügyfélnek önmagában kell kialakítania a bátorságot, hogy fel merje vállalni a különlegességét. Amíg mindenki ugyanolyan, addig minden hotel ugyanúgy fog kinézni.

Ha kilépünk az itthoni keretek közül és nagyobb perspektívában szemléljük a belsőépítészetet, hol tart most ez a szakma?

Az este’r partners szorosan követi a nemzetközi trendeket, a piac változásai. Minden évben járunk nemzetközi vásárokra, ami formálja az irodában dolgozók szemléletét, gondolkodását, formavilágát. A magyar piacra kevésbé látok rá, de mi mindig a minőségre törekszünk, és arra, hogy az iroda nemzetközi piacon is megállja a helyét. Ez nemcsak nívót ad, de a csapat szakmai munkásságához is hozzátesz. Azt gondolom, hogy ebben a szakmában nincsenek határok, már kinyíltak a kapuk a világ felé. Itt minden csak a lendületen, kitartáson és a fejlődni akaráson múlik, hiszen a belsőépítészet a folyamatos tanulásról, önfejlesztésről szól.