Bemutatjuk kollégáinkat: Gyurics Fanni

Idén is folytatjuk sorozatunkat, melyben bepillantást engedünk irodánk életébe és munkatársainkkal beszélgetünk a számukra fontos értékekről, karrierjük alakulásáról és ambícióikról. Sorozatunk negyedik részében Gyurics Fanni belsőépítész kolléganőnkkel beszélgettünk.

Miért lettél belsőépítész?

Az egész gyerekkoromban kezdődött: mindig átrendeztem, átfestettem a szobámat, rengeteg kreatív projektet találtam ki és a családomban, a rokonaim között is azt láttam, hogy mindenki foglalkozik valamiféle kreatív dologgal. Noha a gimnázium után kicsit letértem erről az útról, de pár év után visszataláltam rá és elvégeztem a KREA Design Iskolát. Ez a szakma az, amire mindig is vágytam, amit mindig kerestem és úgy érzem, hogy most már az utamon vagyok.

 

Mi az, ami ilyen mélyen vonz téged ebben a világban?

Az emberek, a kihívások, hogy mindig valami újat tudunk alkotni – ezt nagyon szeretem. Nincs két egyforma ügyfél, nincs két egyforma nap és nincs két egyforma munkánk. Sokféle emberrel dolgozunk együtt, építészekkel, kivitelezőkkel, alvállalkozókkal és persze az ügyfelekkel, és számomra nagyon izgalmas az a folyamat, amíg ezt a sokrétű tudást és gondolkodást egy egésszé gyúrjuk össze. Ez a kihívásokkal teli lét és változatosság az, ami folyamatosan frissen tart és vonz.

Mit értesz kihívások alatt?

Mindenkinek más az egyéni stílusa és a habitusa. Meg kell találni azt az irányt, ami mindenkinek elfogadható, de közben nem szűnik meg az egyénisége. Ez különösen fontos az ügyfeleknél: őket gyakran rá kell terelnünk a helyes útra, mert hajlamosak elkalandozni és egy projektbe belesűríteni az egymástól markánsan eltérő stílusokat. A velük való egyeztetés és útmutatás az, ami a mindennapokban kihívás.

Hogyan tudjátok őket a helyes irányba terelni?

Ez a szakma egy kicsit olyan, mintha pszichológusok is lennénk. Először meg kell értsük és ismerjük az ügyfelet, fontos a beszélgetés. A megbízás elején mindig hangulat kollázsokat készítünk – ez kifejezetten az én feladatom -, ötleteket gyűjtünk, amik segítenek eligazodni a megrendelő világában. Mindez arra jó, hogy megismerjük a vágyaikat, elképzeléseiket a projekt kapcsán. Itt mindig kiderül, hogy mi az az  irány, amin el tudunk indulni és innentől kezdve már finom utalásokkal tudjuk őket terelni.

Milyen munkák tervezésében veszel részt most?

Az elmúlt időszakban nagy hotel hullám volt nálunk: A3, A52, art’otel. Utóbbinál már készen van egy design koncepció, nagyon büszkék leszünk rá, ha megvalósul. Ez kicsit más, mint a megszokott budapesti szállodadesign, kicsit kozmopolitább, vagányabb lesz. Az art’otel egy több országban lévő, nemzetközi hotellánc tagja, lényege, hogy mindegyik szálloda belsőépítészetét egy adott művész munkái inspirálják, illetve egyes alkotásait el is kell helyezni a térben. Nekünk egy New York-i művész pop-art hangulatú munkáit kellett interpretálnunk. Izgalmas feladat volt azzal kísérletezni, hogyan tudjuk ezeket az alkotásokat finom vonalakkal átdolgozni és megjeleníteni az épület belső tereiben. A hotelek tervezése mellett persze mindig vannak családi házak, éttermek, melyeknél mindig részt veszek a design koncepció kialakításában. Sokféle léptékben tervezünk, fontos, hogy mindegyikben megtaláljuk önmagunkat, én erre törekszem.

Említetted, hogy ami a designt illeti, az art’hotel más lesz, mint amit a fővárosban megszokhattunk. Ugyanakkor rengeteg újonnan épült szálloda, társasház vagy iroda vallja magát egyedinek, különlegesnek – ami sok esetben az egyformaságot hívja életre. Hogyan lehet valami olyat létrehozni, ami mégis kitűnik a sok hasonló közül?

Azt gondolom, hogy a legnagyobb probléma abból adódik, hogy az ügyfelek mindig nagyon különleges munkát szeretnének, de amikor elengedjük a fantáziánkat, megijednek, mert itthon nem ez a norma. Ilyenkor visszavesznek, nem mernek nagyot dobbantani, nem mernek álmodni és létrehozni valamit, ami a nemzetközi színtéren is képes lenne hírnevet szerezni. Ez nem jó hozzáállás, de itthon jellemző, hogy az emberek félnek kilépni a komfortzónából. Kicsit talán hiányzik a bátorság, ami segíthetne elrugaszkodni a megszokottól.

Mit jelent számodra az este’r partners?

Az összetartás, a kitartás, mindig megújulás és útmutatás. Nem egyszer fordult elő velünk, hogy beterveztünk egy terméket egy adott projektbe és később különféle vásárokon viszontláttuk ugyanazt a megoldást. Ebben szerintem úttörők vagyunk és ez nagyon jó!