Bemutatjuk kollégáinkat: Zellei Hajnalka

Új sorozatunkban bemutatjuk a kollégáinkat, akik munkájukkal, kreativitásukkal és szakmai eredményeikkel nap mint nap alakítják az este’r partners márka életét. A sorozat második részében Zellei Hajnalka belsőépítész kolléganőnket kérdeztük a szakmájához való viszonyáról, kihívásairól és a beszélgetésünkben előkerülő skandináv formavilágról.

Hajni, mit jelent számodra a belsőépítészet, mit szeretsz benne?

Mindig is érdekeltek a belső terek, gyerekként a bútorokat tologatva próbáltam jobbá, funkcionálisabbá tenni a helyiségeket. Az esztétikán túl már akkor is sokat gondolkoztam azon, hogyan tehető élhetőbbé a környezetünk. Noha az iskoláim kapcsán olykor elkanyarodtam ettől a világtól, mégis mindig visszataláltam rá. Ez egy alkalmazott művészeti ág, ami egyszerre ad rendkívül nagy szabadságot és fejleszti az alkalmazkodó képességet, hiszen a megrendelők igényeinek kell eleget tenni. Ezt a kettősséget szeretem benne. Itt van egy megkötés, egy szabályrendszer, van egy kiszolgáló része, de mégis megvan benne a saját szabadságom is.

 

Hogyan lehet élhetővé tenni a tereket?

Alapvetően mindig az egyénből kell kiindulni, így a belsőépítészeten túl engem a pszichológia, az emberek működése, motivációja is nagyon érdekel. Számomra ezért is érdekes a munkánk, mert minden egyes projekt, minden egyes ember egy teljesen új világot nyit meg, amibe bele kell éljük magunkat. Adott esetben nem biztos, hogy ez a két világ egyezik, de meg kell tanulnunk hozzájuk igazodni és kicsit feladni önmagunkat. Ez bonyolult, de annál érdekesebb munkát eredményez.

Tervezés közben a saját világod elengedése mennyire sikerül?

Attól függ, mennyire áll távol tőlem az ügyfél ízlése, ha nagyon, akkor ez nehéz, de mindig belecsempészek valamit a tervbe az én világomból, nézeteimből. Alapvetően a letisztult, skandináv vonal áll hozzám közel, ami a 2000-es évek elején volt jellemző, ma inkább tobzódunk a különböző stílusokban. Ma mindent lehet, ez egy érdekes játék, viszont törekedni kell rá, hogy egy elrugaszkodott ízlésvilágú ügyféllel is megértessük, hol a határ a még ízléses és a giccs között. Ez különösen családi ház tervezésnél jön elő, ahol a megrendelő a rengeteg behatás miatt bizonytalan. Tobzódik a különböző stílusokban és nem tudja megfogalmazni, mi az, ami valójában tetszik neki, mert mindegyikkel tud azonosulni. Nekünk feladatunk, hogy ebben a káoszban utat mutassunk neki és segítsünk megtalálni önmagát.

Ma a stílusok keveredése és a határtalanság jellemzi a világunkat. Ebben a tobzódásban hogyan lehet az emberek szépérzékét fejleszteni?

Ez egy nagyon nehéz feladat, mert mi az hogy szép? Mi az, ami tetszik? Ez relatív. Az A3 és A52 hotelnél is szembesültünk azzal, hogy mivel sokszereplős a történet, mindenkinek más tetszik. Ugyanaz a dolog valakinek sok, míg másnak túl egyszerű. Ezeket összehangolni, egy irányba terelni nehéz, de aki már régóta a szakmában van és sok mindent átélt, az egészséges arányérzékkel rendelkezik, ami segít neki ebben.

Említetted, hogy téged alapvetően az egyszerű formák és vonalak, a skandináv építészet nyűgöz le. Miért?

A modern, a minimál design lényege, hogy az individuumot engedi érvényesülni. A lakás, a ház vagy bármilyen enteriőr, értünk van és nem fordítva. Nem érdemes túlzásokba esni, mert nem biztos, hogy pár év múlva ugyanazt a geget fogjuk szeretni, mint amit a ház tervezésénél. Alapvetően a funkció a legfontosabb, hogy jól tudjuk használni a teret, jól érezzük magunkat benne, kézre essen minden. A skandináv formavilág amellett, hogy nagyon lecsupaszított, tele van jó ötlettel, amik hasznosak.

Az A52 hotel belső tereinek tervezésén dolgozol most, de említetted, hogy családi házak tervezésében, kivitelezésében is részt veszel. Ezek teljesen más léptékű munkák, melyik áll hozzád közelebb?

Nagyon magaménak érzem most a szállodát, pont azért, mert pragmatikus munka. A családi házaknál bele lehet fáradni abba, hogy az ügyfél a végtelenségig módosítja a terveket, mert bizonytalan, mert egy életre szóló nagy projektet szeretne megvalósítani, amiben minden tökéletes. Egy szálloda tervezése ennek a szöges ellentéte: előre meghatározott üteme van, amit tartani kell. Jó ebben a keretben mozogni, mert előre látom, hogy mikor, mi fog történni, tudom tartani magam a határidőköz.

Ilyen lesz az Andrássy úti szálloda: mintaszobába enged betekintést a belsőépítész este’r partners

Az este’r partners profiljában kis- és nagyléptékű projektek belsőépítészeti tervezése és kivitelezése is szerepel. Nyitottatok irodát Milánóban is, figyeltek a nemzetközi trendekre, működési metódusokra. Ezek alapján te hogy látod az itthoni helyzetet? Hol tartunk a nemzetközi szinthez képest?

A tervezőirodák világába nem látok bele mélyen, viszont a kivitelezésben hatalmas különbséget érzek. Itt még tanulnunk kell, nagyon sok buktatója van a magyar kivitelezési metodikának. Most döping van, sok az építkezés, és úgy érzem, hogy a kivitelezői oldal került túlsúlyba, a mennyiségre hajtunk, emiatt a tervezési rész elhomályosul. Tervezőként nehezen tudjuk érvényesíteni azt, hogy a valóságban is az jelenjen meg, mint a papíron. Ebben sokat kell még fejlődnünk.