Bemutatjuk partnereinket: ZAVA Luce

Folytatódik sorozatunk, amelyben azokat a márkákat mutatjuk be, amelyek az este’r partners belsőépítészeti munkáiban időről időre feltűnnek, nevük magas minőséget és egyedülálló designt jelent. A Zava Luce egyedi fémmegmunkálással készülő, különleges lámpái és világítótestei olasz manufaktúrában készülnek, innovációval és kreatív megoldásokkal ötvözve az olasz hagyományt. A márkát a Zava Luce magyar képviselője, Radnóczy Eszter belsőépítész mutatja be a közönségnek.

A fény és világítás szerepe egyre fontosabb az enteriőrökben, legyen szó egy hotelről, étteremről, munkahelyünkről vagy az otthonunkról. Miért?

A fény nemcsak funkció, hanem a design-gondolkodás alapvető eszköze. Indirekt használattal kiemeli a felületet vagy tárgyat amire a hangsúlyt helyezzük. Direkt világítással, valamint jól kiválasztott és adott esetben maszkolható, irányítható, megfelelő szögű lámpatesttel csak azt a tárgyat és olyan körvonalban világítjuk meg, amit szeretnénk. Minden esetben fontos arra figyelni, hogy a felület, amit megvilágítunk, milyen színhőmérsékletű visszaverődést eredményez. A lámpa önmaga is lehet esztétikai elem az enteriőrben. Amennyiben hangulatvilágítást szeretnénk és nem a reflexióval játszunk, érdemes diffúz világítást alkalmazni, áttört vagy textilernyők segítségével.

A ZAVA Luce márkát Franco Zavarise alapította 1982-ben, szenvedélyből.  Ez az egyik kulcsszó, amit a márka rendszeresen használ, amikor önmagukról írnak – miben látod a design iránti szenvedélyük megnyilvánulását? 

Franco egy elhivatott művész, kreatív álmodó és megoldó. Tradicionális fémmegmunkálásból és a fémmel való egyedi tárgyak fejlesztéséből származott az ötlete a saját kollekció és termékek kifejlesztésére. Az új és különleges iránti vonzalom, a funkció előtérbe kerülése, a fémmegmunkálás és a felületképzés fogásainak mély ismerete jellemzi a Zava Luce márkát.  Erre és a fiatal termékfejlesztő mérnökökre, designerekre alapszik sikere.

Mit képvisel a márka és miért szeretsz dolgozni a termékeikkel?

Minőséget, innovációt, építészeti és iparművészeti készégeket, valamint rugalmasságot. A Zava termékei jól kiszolgálják a munkáink során meghatározott igényeket, széles a beltéri és kültéri kínálatuk is.

Metallo Nativo kollekciójuk különleges, átgondolt alkotás, játékos megoldásokkal. Hogyan tudtok ezekkel a designtermékekkel dolgozni, mit adnak a munkátokhoz, az enteriőrökhöz?

A fémek felülete változatos, a csillogó aranytól a cortenig, a rosétól a sárgarézig egyedileg kombinálhatók. Fontos megemlíteni, hogy a Zava termékei esetében a nemesfém, a réz használata elsődleges szerepet játszik. A rézhatás, a pórszórt felületek csak egyedi megrendeléssel, költségkímélő megoldások okán kérhetők. A technikai lámpák modulárisak, dekoratívak és formailag letisztultak.

A márka közel negyven év tapasztalatával dolgozik– mit tudnak ők, amit más nem?

A Zava esetében fontos megemlíteni, hogy ők egy kis manufaktúra, ahol a kézimunkának még külön kiemelt a szerepe. Ez a nagyobb vállalatoknál már ritkán elérhető, főként nem Made in Italy névjeggyel. Ahogy korábban említettem, a fémmegmunkálás magas foka és a nemesfém használata az, ami megkülönbözteti őket versenytársaiktól.

Hogyan válnak be a termékeik, milyen visszajelzéseket kaptok ügyfelektől?

Sok éve dolgozunk a Zava Luce termékpalettájával, probléma még nem volt, öröm és elégedettség annál inkább. Emiatt választjuk őket rendszeresen és boldogan képviseljük őket a magyar piacon.