Egy műtárgy élete: Radnóczy Eszter és Erdész László beszélgettek Kóródi Zsuzsa alkotásáról

Második részéhez érkezett az este’r partners sorozata, az Egy műtárgy élete: Radnóczy Eszter a belsőépítészet és művészet kapcsolatáról, azok találkozási lehetőségeiről beszélget – a vendég ezúttal Erdész László, a szentendrei Erdész Galéria tulajdonosa. A beszélgetés során körbejárták azt a kérdést, hogyan hat és milyen befogadói élményt nyújt egy Andrássy úti szálloda lobbyjában a magyar alkotó, Kóródi Zsuzsa műve.

László, mit érdemes tudni Kóródi Zsuzsanna műveiről?

Erdész László: Kóródi Zsuzsa az utóbbi években olyan üvegszobrokkal, valamint reliefekkel, üveg faliképekkel foglalkozik, ahol az OP-ART, azaz az optikai művészet eredményeit használja fel. Behatóan foglalkozik azzal az optikai hatással, amit képek okozhatnak az előtte haladó néző szemében. Az először megpillantott kép színt és néha alakot vált a mozgással szinkronban. Az alkotásainak anyaga két réteg üveg, ahol az egyik köztes felület szitázva, finom eltéréssel van jelen. Az alkotásai közül azt választottuk, ami színben és méretben felelget a környezetnek és mindkét oldalról élvezhető.

Eszter, milyen az az építészeti és belsőépítészeti közeg, amibe Kóródi Zsuzsanna műve kerül és melyik alkotást választottátok? 

Radnóczy Eszter: Az Andrássy út 52 Haggenmacher Palota műemléki környezetébe álmodtuk meg Kóródi Zsuzsa műveit, László javaslatára. Az épület egyik kiemelkedő adottsága egy gazdag kődíszítéses belső homlokzat. Ez a tér ad otthont a lobbynak, melyet az Archikon építésziroda tervei szerint alakítottunk udvarból belső térré. A kődíszítéses homlokzat monokróm, ebbe a világba a kontraszt és lendület jegyében színes és modern belsőépítészetet terveztünk. Az eredeti fekete-fehér padlóburkolat és kővel burkolt falak, valamint az újonnan otthont találó impulzív és határozott színvilág harmonizál a 3 csillagos szálloda szellemiségével. Kóródi Zsuzsanna színpompás műtárgyait a belső és külső közösségi tereket, a lobbyt és a bárt elválasztó homlokzat nyílásaiban helyeztük el. A műtárgyak elhelyezése fokozza megtekintésük élményét, hiszen a művek több oldalról, több látószögből és több fényhatással párosulva érvényesülnek. Színvilágban olyan tárgyakra esett a választás, ami színekben hangolódik a belsőépítészet alapszíneire, a vörösre, a zöldre és a kékre.

Kóródi művészetében állandó elem a rétegek, a ritmus és a párhuzamosság. Jelen vannak ezek az A52 tereiben is? 

R.E.: Igen, mindenképpen! Ezt a klasszikus épületet szigorú ritmikusság jellemzi. Legyen szó akár a tér elrendezéséről vagy a felületek, minták alkalmazásáról. Ezt oldjuk és egyben hangsúlyozzuk belsőépítészetileg geometrikus, de nem minden esetben szimmetrikus formákkal, játékos felülethasználattal. Kóródi Zsuzsa művei összhangban állnak az adott és megalkotott dinamikával. A művek kiegészítik és ugyanakkor úgy akarjuk oldják a teret a maguk misztikus megjelenésével és technikailag izgalmas kivitelezésével.

Változik a befogadás élménye a fények és napszakok váltakozásával? 

R.E.: Változik a mozgással, előtte elhaladással, ülve és állva is más élményt nyújt – így érthető, hogy miért terveztük be a bár és a lobby közötti, valamint a reggeliző és a lobby közötti tágas nyílásokba. Természetesen a napszak és a fény ereje is befolyásolja a műtárgy hatását. A fényhatás különlegességéhez hozzájárul a napszak szerint változó fény, valamint a természetes és mesterséges fény összjátéka, mely a belső udvar üvegmennyezetéből és a belő terek kivilágításából árad. Mindazonáltal egy körültekintő mesterséges megvilágítással az esti napszakban sem marad el a vizuális élmény. A tükröződés és a tárgyakra vetett fény, ezáltal az indirekt fényvisszavetés különösen színes üvegek esetében nagyon izgalmas.

Mi az alkotás kiválasztásának folyamata?

E.L.: A megrendelő, valamint a belsőépítész rendszerint több alkotás variációiból választ. Nagyon sok szempont van, amit figyelembe kell venniük és ezek az építkezés során gyakran változnak is. Az esztétikai megfontolások mellett számít a méret, az ár, a technika, és további szempontok. Ha a megrendelő és a tervező egyetértésre jutottak a stílust illetően, akkor alapvetően két út lehetséges: a környezetbe simuló megoldás vagy a környezettel vitázó megoldás. Ezután következik a válogatás a lehetséges alkotóktól, majd a tervekbe illesztés. Azonban csak a valódi, éles helyzet dönti el sikeres volt-e a választás vagy moderálni kell az eredeti elképzelést.

Eszter, miért fontos és érdemes egyedi műalkotást elhelyezni a szállodai terekben? 

R.E.: A belsőépítészet nem kizárólag funkcionális téralkotás és térkiegészítés. Meghatározó a tér hangulata és élvezhetősége, mely gyakran a műtárgyak elhelyezésében rejlik. Ez a lépés nem csak magán- hanem közösségi terekben is fontos. A művészet nem csupán dekoráció: Egy műtárgy találó elhelyezése az építészet és belsőépítészet mellet mindenképp egy harmadik értékadó dimenziót kreál, hiszen a művész ars poetica-ja jelen van a térben. Számomra különlegesen fontos ezt az összjátékot nem csak megteremteni, de éreztetni mindenkivel, aki belép a térbe. A magyar művészek alkotásaival megismertetni a vendégeket pedig egyfajta küldetésünk is.

****

KÓRÓDI ZSUZSANNA MŰVÉSZETÉRŐL

Kóródi Zsuzsa Budapesten élő Európában és az Egyesült Államokban egyaránt ismert alkotó.

Ebben a beszélgetésben bemutatott művei szitázott ragasztott csiszolt üvegek. A művész hidegtechnikát használva az üvegre szitázik, majd a számítógépen tervezett mintát ráégeti az üvegre. Erre ragasztva kerül a következő réteg. A finom eltéréstől moáré alakul ki, azaz előtte mozogva a látott kép változik, interferál, mozgást imitál.

****

Magáról így ír Kóródi: “Láttam egy amerikai üvegművészekről szóló filmet, ahol üveget fújtak és csiszoltak. Gondoltam ezt is beírom a jelentkezési lapra. Végül oda vettek fel.” Az egyetemen másodévben találkoztam tanárom Gáspár György szemléletével, általa léptem be az üvegművészet egy másik dimenziójába. Gyuritól megtanultam, hogy minden álmunk elérhető, így hiába emlegették a Pilchuck üvegiskoláját, hogy oda lehetetlen eljutni, én eldöntöttem, hegy el fogok jutni és pár év után így is lett.

https://www.korodiart.com/