Így készülnek az Andrássy úti szállodák mintaszobái: Szommer Mónika és Zellei Hajnalka kolléganőinkkel beszélgettünk

Mintaszobákat alakított ki az Andrássy út elegáns szállodáiban a belsőépítészetért felelős este’r partners: így tesztelik, hogy a papíron elképzelt szállodai szobák hogyan valósulnak meg. Beszélgetésünkben Szommer Mónika és Zellei Hajnalka kolléganőinket szólítottuk meg, akik különleges világba kalauzoltak minket. Míg az Andrássy úti szállodákban komoly építészeti munka folyik, egy-egy szoba már készen áll, vendégeit várva. A vendég azonban ezúttal az elegáns turista vagy üzletember helyett az üzemeltető, kivitelező és néhány laikus „használó”, akik véleménye kiemelten fontos a belsőépítész szakembereknek.

 

Jelenleg két hotelen is dolgoztok az Archikon építészirodával közösen, mindkettő az Andrássy úton található. Nemrég készült el az Andrássy út 3. szám alatti Saxlehner-palotában kialakított szálloda mintaszobája. Elmagyarázzátok, hogy ez mit is jelent pontosan? 

Szommer Mónika: Alapvetően minden hotelnél készül mintaszoba, hogy a megrendelők tapintható formában megnézzék, milyen lesz az elkészült szoba, és lássák azokat a részleteket, amiket a terveken kevésbé tudnak értelmezni, így az esetlegesen felmerülő problémákat, hibákat a tervező módosíthassa. Egy ilyen szoba elkészülte nekünk, tervezőknek is sokat segít, hiszen látjuk, hogy az, amit elképzeltünk, valójában hogyan jelenik meg és ha valamivel nem vagyunk elégedettek, akkor itt még tudjuk a végeredményt formálni.

Miután elkészül egy mintaszoba, milyen fázisokon megy át és mik azok a szempontok, amik alapján a terveket módosítani kell? 

Sz.M: Jelenleg az A3 mintaszoba véleményezése tart: az üzemeltető, a kivitelező és néhány laikus vendég is megnézi, tehát mindenképp több szemszögből járjuk körbe. A kivitelező a megvalósíthatóság mértékére figyel, az üzemeltető a tapasztalataik alapján a használatból adódó problémákra, míg a vendégek a légkört, a felfedezés élményét nézik. Tehát megnézik mennyire balesetveszélyes, mennyire rongálható, bonyolult vagy egyértelmű a szoba használhatósága. A kivitelezők ilyenkor arra is figyelnek, hogy az építésnél a különböző szakágak egymásra épülő és sokszor egyszerre történő munkáját hogyan tudják gördülékenyen összehangolni.

Milyen szempontokat kell figyelembe venni egy hotel belsőépítészeti kialakításánál? 

Sz.M: Az üzemeltetők különböző irányokat, célközönséghez kapcsolódó jellegzetes igényeket adnak a tervezőknek, amelyekhez alkalmazkodni kell, úgy, hogy a koncepciónkkal összeegyeztethető legyen. Az fontos, hogy kompakt legyen, főleg egy belvárosi szálloda, hiszen ezeket az épületeket viszonylag kis alapterülettel rendelkező szobaegységekkel lehet kialakítani, ezért a tervezésnél a szobák minden szegletét okosan kell kihasználni ahhoz, hogy ezt a vendég ne érzékelje. Arra is figyelni kell, hogy ami egy tervezőnek logikus és automatikus, az a folyamatosan cserélődő használónak nem egyértelműen az, mivel különböző látásmódú személyek fognak itt megfordulni. Ezért érdemes mindig bevonni egy külső személyt, aki friss szemmel nézi és észreveszi azokat az apróságokat, amiket mi nem, mert már túlságosan belemerültünk a részletekbe. Ez az irodán belül bevett gyakorlat: mindig megnézzük egymás munkáját. Egy szállodánál érdemes strapabíró, könnyen tisztítható felületeket, bútorokat betervezni, de közben nem szabad megfeledkezni az esztétikai élményről és a pozitív hangulatról sem.

Az A3 és az A52 projekt kapcsán is műemléki védettségű épületekről beszélünk. Belsőépítészként hogyan nyúltok egy ilyen épülethez? Mi mindenre kell odafigyelni? 

Zellei Hajnalka: Az Archikon építészirodával közösen dolgozunk mindkét projekteken, ők a generáltervezők. Van egy restaurátori csoport is, ők felelnek azért, hogy eredeti állapotában álljon helyre az épület műemléki része. Ez a mi tervezési területünkön kívül áll, nem veszünk benne részt. Mi a vendégeknek fenntartott helyiségek tervezésével foglalkozunk: a szobák, a közösségi területek koncepcióját alakítjuk. Az egy lényeges kérdés, hogy a műemléki stílust hogyan egyeztetjük össze az általunk tervezett hangulattal, hiszen ezek klasszikus épületek, amiket nem lehet teljesen modern berendezéssel megtölteni. Figyelünk arra, hogy megtartsuk a klasszikus vonalat, miközben a modern igényeknek megfelelő enteriőrt tervezünk. Erre mindkét hotelben különböző megoldásokat találtunk.

Hogyan csempészitek bele a klasszikus épületbe a mai igényeknek megfelelő enteriőrt? 

Z.H: Az A52 egy három csillagosnak megfelelő hotel lesz, fiatalos stílussal, ahol a színekkel terveztünk. Három alapszín határozza meg a belsőt, ezek köszönnek vissza a szobákban és a közösségi terekben is. Ezek vidám, erőteljes színek, amik a fiatalosságot, a lendületet jelképezik, miközben megjelenik egy lécezéses technikával kialakított kazettás falburkokat is a szobákban, amivel az épület klasszikus voltára utalunk. Emellett lesz két műemléki szoba is, ahol a falburkolatot és a mennyezetet restaurátorok állítják helyre, ide klasszikusabb vonalú bútorokat terveztünk.

Sz.M: Az A3 egy nagyon más karakterű épület, ez a volt Saxlehner-palota. Itt már a lépcsőházban megjelennek a karakteres, míves díszítő festések, amikkel nem szerettünk volna konkurálni. A normál szobákat nagyon visszafogottan kezeltük: leginkább pasztell színeket használtunk és egy-egy lábazati léccel vagy a felső stukkóval csempésztük bele a klasszikusabb elemeket a térbe. A szobák mennyezetén a kortárs és a klasszikus stílus sajátos elegye van: egy grafikussal közösen találtuk ki az egész mennyezetet betöltő karakteres mintát, amiben az épület klasszikus mintái jelennek meg, de modern megfogalmazásban és modern eszközökkel. Ugyanakkor készül az épületbe négy suit, ahol kicsit más irányt fogalmaztunk meg. Ezek ellentétben állnak a szobák visszafogott stílusával, itt olyan meghökkentő teret szerettünk volna létrehozni, ami már kissé a díszlet hatását kelti. Gipszstukkók, falikarok, amik egyben szobrok, egyedi csillárok, stb. – ezek gegekkel ötvözött klasszikus szobák lesznek. Az épület belső ganggal rendelkezik, amiről nyílik a szobák folyosója, ezért rengeteg klasszikus nyílászáró jelenik meg. Mivel ezek műemlékvédettek, ezért már a szoba bejárati ajtókat is úgy alakítottuk ki, hogy ezek a klasszikus tokborítások visszaköszönjenek az ajtók körül, így olyan érzetet keltve, mintha a vendég egy klasszikus kapun keresztül lépne be a szobába.

 

Említettétek, hogy több szakággal is együtt dolgoztok ezeken a projekteken – építész, restaurátor, kivitelező csapat és persze ott van az üzemeltető, a megrendelő is. Hogyan lehet a különböző ágazatok munkáját jól összehangolni? Erről nektek mi a tapasztalatotok?

Z. H: Mindkét projektben nagyon szoros csapatmunka folyik az építész csapattal. Alapvetően az Archikon építésziroda, mint generál tervező fogja össze az összes szakágat. Rengeteg egyeztetéssel jár, amíg kialakul, hogy műszakilag mi az, ami az általunk megálmodott designnal összeegyeztethető. Ezeket az épületeket nem a mai világnak megfelelő technikai elemekkel építették, ezen műszaki igények megteremtése nehéz és bonyolult feladat. Közben figyelnünk kell arra is, hogy a különböző gépészeti és egyéb berendezések minél kevesebb látszó felületen jelenjenek meg. Ezen sokat dolgozunk, a műszaki követelményekhez igazodni sok kompromisszummal jár, ezeket integráljuk a designba.

Sz. M: A folyamatos kommunikáció, az információk áramlása elengedhetetlen, ahogy egymás segítése is, hiszen így érjük el, hogy a felmerülő akadályokat legyőzzük és megszülessen a jó megoldás.

Mi az, ami számotokra különösen izgalmas vagy kihívást jelent ezekben az épületekben? 

Z.H: A modern és a klasszikus kombinálása úgy, hogy ízléses is legyen. És persze a műszaki rész: mi házon belül is sokat egyeztetünk, mert ez egy számunkra új kihívás. Izgalmas, hogy ennyire sokszereplős mindkét projekt, hogy össze kell fűzni a különböző meglátásokat, igényeket, mert mindenki máshonnan közelít, mindenkinek más a fontos. Belsőépítészként mi vagyunk azok, akik ezeket harmonikus egésszé szövik, hiszen a szakágakkal és az üzemeltetői körrel is kapcsolatban állunk.

A3

Projektvezető belsőépítész tervező: Radnóczy Eszter, Szommer Mónika

Belsőépítész tervezők: Szabó Csilla, Gyurics Fanni, Ferdinandy Kinga

Generáltervező: Archikon építész iroda

Megrendelő: CD Hungary Kft.

Üzemeltető: Continental Group Kft.

kivitelező: Market Zrt.

A52

Projektvezető belsőépítész tervező: Radnóczy Eszter, Zellei Hajnalka

Belsőépítész tervezők: Szabó Csilla, Gyurics Fanni, Bige Mária

Generáltervező: Archikon építész iroda

Megrendelő: CD Hungary Kft.

Üzemeltető: Continental Group Kft.

kivitelező: Market Zrt.