Ilyen volt 2019, ilyen lesz 2020 az este’r partners irodájában

Évzáró nagyinterjúra hívtuk Radnóczy Esztert, az este’r partners vezető tervezőjét és Harkay-Farkas Réka gazdasági vezetőt: a nagy szállodai projektek és nívós magánberuházások mellett lényeglátásról, lojalitásról, kreatív formálódásról és megújulásról is meséltek 2019 értékelése és a 2020-as várakozásaik megfogalmazásakor.

 

Eszter, milyen évet zár az este’r partners?

A nemzetközi nyitás erősítése, az olasz partnerirodánkkal való közös projektek megvalósítása mindenképpen fontos cél volt, amik a terveknek megfelelően realizálódnak.

A négy nagy szálloda, az A52, A3, az Emerald és az Art’otel közösségi terveinek tervezői munkájának nagy része töltötte ki idei évünket, miközben számos magánjellegű beruházást is terveztünk. A tervdokumentációk nagy terjedelme miatt a csapat erősítése, a projektvezetők vezetői feladatainak támogatása, a time management és az ellenőrzési, koordinációs feladatok is nagyon fontos szerepet kaptak az idei évben.

A szállodák projektjeit vezető kollégák (Szabó Csilla, Szommer Mónika és Zellei Hajnalka) nagy felelősséget felvállalva eredményes munkát adtak ki a kezükből. Büszke vagyok rájuk és az egész csapatra, mert igazi összefogás és maximalitás jellemez minden kollégát. Réka pénzügyi vezetőként több mint 10 éve viszi az iroda gazdasági részét, körültekintő precíz munkája számomra tökéletes eredmény.

Réka, milyen kihívásokkal találkoztál 2019-ben?

A 2019-es év minden szempontból egy változatos, csapatformáló, egyben egy újabb mérföldkő volt a cégünk életében. A négy nagy szállodaprojekt döntések halmazát vonzotta magával. Fel kellett ismernünk, hogy olyan pozíciókat kell megteremtenünk és kellett ide felvennünk újabb kollégákat, amik még nem is léteztek a cégünk életében, de a munkafolyamatok ellátásához elengedhetetlennek bizonyultak, mind a tervezői mind a gazdasági vonalon is.

Melyek voltak idén a legnagyobb induló és záruló projektjeitek? Melyikhez milyen érzések és ambíciók kötődnek?

Eszter: Több belvárosi és kertvárosi high-end lakás tervezése és kivitelezése zajlott, amit egy kézből bonyolítottunk. Mindezek szoros együttműködés során valósulnak meg a tulajdonossal.  Nagyon jól esik az a sok bizalom, amit a megrendelőnktől kapunk és öröm látni, hogy az igényes, minőségi hozzáállás (ami nem minden esetben luxus pénzügyi értelemben) egyre szélesebb megrendelői kör alapigénye, így lehet igazán jó munkákat kiadni a kezünkből.

A nagy projekteket meg inkább jellemzi a szervezett és követelmények sorát betartandó tervezés, szoros csapatmunka az építészekkel és a szaktervezőkkel, ami mindenképpen egy nagyon fegyelmezett irodai működést kíván. Mind a négy hotel projekt szinte párhuzamosan futott és év végre esett a tervezési folyamatok lezárása. Ez nem jelenti azt, hogy a tervezői munkának vége. Számunkra is nagyon fontos, hogy az elkövetkezendő években a kivitelezéseket folyamatában követhessük és tervezői művezetés keretében segítsük a megvalósulásukat.

Réka: Kiemelni talán nekem a legnehezebb, hiszen mindegyik projekt valahol hozzám is kötődik. Érzelmek nélkül lehetetlen ezt a munkát végezni, egy idő után mindegyik projekthez kötődni kezdtem. Megszámolni sem tudom, hogy a négy nagy szállodaprojekt mellett mennyi szép magánberuházásban működtünk közre mind a tervezői, mind a beszállítói vonalon.

Hogyan formálódott a csapat és miben tartotok előbbre emiatt szakmailag?

Eszter: A nagy munkák miatt idén is bővült az iroda létszáma, most már húsz fővel dolgozunk. Az összetett szolgáltatás, amit irodánk nyújtani tud, a feladatkörök leosztását és emellett erős csapatmunkát igényel. Mindhez kitartás, motiváció szükséges: ezt a munkát csak elhivatottsággal lehet végezni. Ez az év is megmutatta ki, hogyan lojális, ki tud együttműködve a kollégákkal egy-egy hosszú, évekig tartó projektben beleállni és közös sikernek tekinteni az eredményeinket. Minden tervező és műszaki, kereskedelmi előkészítő vagy akár pénzügyi kolléga fontos része a projektnek, egymásra vagyunk utalva és fontos, hogy minden siker közös. Kellemes és kiegyensúlyozott légkör jellemzi az irodánkat így év végén.

Réka: Az idei év számomra abból a szempontból is egy mérföldkő volt, hogy lett egy csapatom, Kriszta és Éva személyében. A tervezői csapat folyamatos bővülése és a projektek nagysága miatt szükségessé vált a feladatmegosztás. Ez nekem egy hatalmas önismereti kihívás is, hogy hogyan tudok abból átadni, amit eddig egyedül csináltam.

Ki tudnátok emelni egy-egy fontos pillanatot a cég életéből ebben az évben?

Eszter: Nehéz kiemelni. A siker a munka folyamata, az egymásra hangosodás és egy pozitív vitakultúra, aminek fejlesztésén nap mint nap dolgozunk és látható pozitív eredményt hoz.  A tervezői munka eleje, a koncepció megálmodása legalább annyira kreatív egy jó tervezőnek, mint a kiviteli tervekben való aprólékos rajzi szakasz a konszignációk elkészítése vagy a projekt koordinálása.

Réka: Mivel az iroda gazdasági ügyeit viszem, ezért mindegyik projekthez kapcsolódom, mindegyik szívügyem, minden irodai ügybe betekintésem van és egyben feladatom is, ezért konkrétumot nem is tudnék kiemelni. Októberben volt a 10 éves szakmai évfordulóm itt a cégnél, ez tényleg egy fontos pillanat. Sokszor emlegetjük a mi kis tetőtéri irodánkat Eszterrel és Csillával, azt, hogy azóta a cég mekkora fejlődésen ment keresztül. Büszke vagyok arra, hogy ehhez a csapathoz tartozom.

Eszter, a milánói partneriroda nyitása komoly lépés volt az este’r partners életében. Hogy érzitek magatokat ott, a Waves Project partnereként?

Eszter: Az Olaszországgal és olasz tervezőkel, partnereinkkel való kapcsolat évtizedes múltú. A közös tervezői munka szintén kinyitja a kapukat, szemléletbővítés, tapasztalatcsere a legfontosabb része a nemzetközi piacon való létezésnek. Partneri kapcsolatot ápolunk néhány németországi kollégával is, egymás munkáinak ismerete, szakmai beszélgetések és közös gondolkodás fontos szellemi táplálékunk.

Ha egy szóval kellene jellemezni 2019-et, melyik lenne az?

Eszter: Lényeglátás.

Réka: Megújulás.

Milyen terveitek vannak 2020-ra és mit vártok a legjobban?

Réka: 2020 egyértelműen egy érdekes évnek ígérkezik, nagy változásokra számítunk az építőiparban, hiszen senki nem tudja, mikor fog lassulni ez a nagy építési, beruházási hullám. Ennek előszelét már most is érezzük. Abban viszont biztos vagyok, hogy az este’r partners hűen önmagához, tökéletesen helyt fog állni egy nehezebb időszakban is, úgy, ahogy eddig is tette. Ehhez nem kell más, mint a kitartásunk, a rugalmasságunk, a piac ismerte és nem utolsó sorban ez a fantasztikus, összetartó csapat.

Eszter: Minden, amit idén elkezdtünk, folytatjuk. A kreativitásunk fejlesztésén, a minőségi tervezés fejlesztésén és a szervezetfejlesztésen folyamatosan dolgozunk. 2020-ban új és érdekes projektek várnak ránk: többet ezekről jövőre fogok mesélni.