Ilyen volt a Solar Decathlon: mutatjuk a kedvenc megoldásainkat

Hogyan, milyen megoldásokkal újíthatjuk fel úgy épületeinket, hogy azok illeszkedjenek a környezettudatos szemléletbe? Erre épült a Szentendrén megrendezett idei Solar Decathlon tematikája. Mindez egy nemzetközi egyetemi innovációs házépítő versenyén, melynek célja a megújuló energiák és az innovatív technológiákkal összefüggő építészeti megoldások népszerűsítése.

Idén két magyar csapat is indult, akik a Kádár-kocka újraértelmezésével adtak lehetséges válaszokat a fenntarthatóság és energiahatékonyság elérésének kérdéseire. Noha a verseny nemrég véget ért, a mintaházakat az este’r partners csapata is bejárta, íme pár fotó minderről.

 

Mindig is érdekelt, mi lesz a sorsa az üres dobozos üdítőknek és italoknak? A Hungarian Nest + projektnél a hallgatók az újrahasznosítás jegyében szuper árnyékolókat készítettek belőlük.

 

Hogyan tegyük öko-passzív házzá a kommunizmus alatt épült társasházakat? Bukaresti építészhallgatók a fában és a báránygyapjúban látják a jövőt.

 

Gondoltátok volna, hogy ez a ház teljesen energiafüggetlen? Köszönhetően a napelemeknek. Még több ilyen épületet szeretnénk itthon is, mint amilyet a Valenciai Műszaki Egyetem hallgatói építettek.

 

Az alumíniumból készült italos dobozok a Sevillai Egyetem hallgatóit is megihlették, akik nem is házat építettek, hanem egy stratégiát dolgoztak ki az elavult városszövetek problematikájára.

 

A katalánok ledöntötték azokat a téziseket, amiket eddig a lakótereinkről gondoltunk és merészen belevágtak valami újba. Például miért is ne fürödhetnénk a hátsókertünkben?

 

Ez akár egy kortárs villa belsőtere is lehetne, de nem az. A Delfti Műszaki Egyetem hallgatói net-pozitív átalakításokat hoznak létre az energiapazarló irodaépületekre.