Ilyen volt az őszi S/ALON Budapest: a kiállításon járt az este’r partners

Szeptember végén ellátogattunk a budapesti S/ALON lakástrend kiállításra, amelyet második alkalommal rendeztek meg a Budapest Arénában. Az este’r partners kollégái évente több, nagy nemzetközi kiállításon is részt vesznek, így komoly tapasztalatuk van a témában. Ezúttal kolléganőnket, Ferdinandy Kinga építészt kérdeztük egy rövid beszélgetés keretében, milyen élményeket gyűjtött és melyik megoldások tetszettek neki a leginkább.

Kinga, mi volt az általános benyomásod: merre tart a Salon Budapest? 

Szerintem egyre igényesebb a kiállítás! Fontos, hogy a méretéhez képest próbál fejlődni és nagy neveket invitálni, mint például idén Marc Ange-t, aki tekintély a design világban.

Melyik standot találtad a legizgalmasabbnak?

Nem tudnék egy konkrét standot kiemelni, mert alapvető koncepciója a S/ALON Budapestnek, hogy egy-egy márka termékei több standon megjelennek, inkább az az izgalmasabb, hogy a különböző tervezők milyen más enteriőröket hoznak létre, annak ellenére, hogy nem egy, azonos elem megtalálható a standokon. Ha mégis említenem kell egyet, az Architres stúdió Antistandját emelném ki, aminek koncepciója volt “kifordított” lakás. Merész és ötletes koncepció volt.

Tudnál mondani egyetlen tárgyat, elemet vagy megoldást, ami megragadott?

Már tavaly is hatással volt rám a Viaplant kompozit anyaga. Rengeteg féle a felhasználási lehetősége (bútor, lámpabúra stb.), sokféle egyedi felülete van. Fontos szempont továbbá, hogy zöldhulladékot és invazív növényi fajokat használnak fel az anyag előállításához és a teljes munkafolyamat Magyarországon történik, ezzel a fenntarthatóságot növelve. Szerettem még a Studio Nomad, a Hannabi és a T.ak.art Walldesign megoldásait is, őket amúgy is követem.

Sokat jártok külföldi kiállításokra, milyen hatással van ez a kreatív munkátokra? 

Nekem idén lehetőségem volt kijutni a Salone del Mobili kiállításra Milánóba, ami hatalmas élmény volt. Egyrészt rengeteg új gyártót/tervezőt megismertem, de maguk standok és az installációk is komoly inspirációt adnak. Teljesen más léptékű a két kiállítás, természetesen a milánói nagyobb, nagy nevekkel, de azért is szeretem a Salon Budapestet, mert megismerkedhetek a magyar tervezőkkel, gyártókkal, hiszen sok munkánkban kifejezetten őket keressük.