Ilyenek lesznek az Andrássy út elegáns, új szállodái: íme az első fotók

A következő években jelentős átalakulás várható a belváros elegáns szállodáinak piacán: több nagy hotel is nyitásra készül 2019 és 2021 között. Ahogy a Forbes magazin budapesti szállodafejlesztéseket bemutató körképéből (2019/május) is kiderül, az Andrássy út 3. és Andrássy út 52. az este’r partners belsőépítészeti tervei alapján újul meg. Radnóczy Eszter és csapata a napokban mutatta meg a két szálloda első fotóit, melyeket az úgynevezett mintaszobákról készítettek – ez az első alkalom, hogy bepillantást nyerhetünk a két hotel tereibe.

MINTASZOBA: miért, kinek?

A legtöbb hotelnél készül mintaszoba, hogy a megrendelők tapintható formában megnézzék, milyen lesz az elkészült szoba: lássák azokat a részleteket, amiket a terveken kevésbé tudnak értelmezni, és az esetlegesen felmerülő problémákat, hibákat a tervező módosíthassa. A mintaszobát a tervezők, a kivitelező és az üzemeltető mellett „civil” használók is tesztelik és véleményezik. A mintaszoba különleges kontrasztot hoz a szálloda életébe: az építési terület sokszor porral és zajjal járó munkálatai között egy kész, elegáns „doboz” várja a vendégeket.

 

„A mintaszoba szerencsés esetben akkor készül el, amikor a tervezési munka még zajlik – mondja Radnóczy Eszter, az este’r partners tulajdonosa és vezető tervezője. Nagyon jó visszaigazolás a tervezőnek, hogy minden, amit kigondolt, tökéletesen megvalósítható az adott kereteken belül. A mintaszoba tesztelése során mindig fel kell rá készülni, hogy a megrendelő, az üzemeltető és a kivitelező is más-más szempontok szerint véleményez. Ezen érdekek összehangolása a legnagyobb kihívás amellett, hogy az eredetileg megálmodott megjelenés és üzenet megvalósuljon.”

A most bemutatott két mintaszoba az Andrássy út 3. és 52. szállodáihoz készült. Az Andrássy út 3. az úgynevezett Saxlehner-palota, melynek díszes tereiben a híres festő, Lotz Károly freskói találhatók. Itt a belsőépítész tervezők (Radnóczy Eszter, Szommer Mónika) klasszikus, visszafogott gesztusokkal élnek és végigvezetik a szállodalátogatót a külső homlokzat túldíszítettségétől a klasszikus eleganciájú szállodai szobákba. A belsőépítészeti megoldások karakteres elemei a rézburkolat, a tükrök, a bordó, valamint a mályva, az olívazöld és a mélykék árnyalatok használata. A wellness-részlegen egy egyedi tervezésű kút kap helyet, melyben lehetőség lesz különböző fajtájú vizek (keserűvizek, gyógyvizek) elrejtésére, melyeket ki lehet próbálni, össze lehet hasonlítani. Ez modern utalás az eredeti építtető Saxlehner Andrásra, a sasadi hévízforrások tulajdonosára, akinek vagyonát a Hunyadi-féle keserűvíz forgalmazása alapozta meg.

Az Andrássy út 52. szám alatt álló épület tervezését eredetileg Haggenmacher Henrik rendelte meg a német származású, de Magyarországon letelepedett Schmahl Henrik építésztől.  A lobbyban gipsz lovasszobor várja az érkezőket, ami a Dreher sörgyár címkéivel van bevonva – a ló egyébként az épületben sokszorosan visszatérő motívum. Mivel ez a szálloda az Oktogon közelében található, nem szoros értelemben véve az előkelő negyedben, a design a szigorú díszítettség ellenére is sportos és laza maradhatott. A geometrikus elemek visszatérnek, erre jó példa, hogy a tervezők (Radnóczy Eszter, Zellei Hajnalka) az eredeti pepita burkolatot meghagyták a körfolyosókon, ami ritmust ad a közlekedő tereknek. Míg kívül a fekete-fehér jellemző, belül a piros-szürke, zöld-szürke, kék-szürke geometriák vezetik majd a tekintetet a szőnyegeken, míg a falakon aszimmetrikus falfestés alakítja a tér hangulatát.

A mintaszobák fotóit az este’r partners megrendelésében Juhász Norbert készítette, akinek építészeti fotóit korábban a The New York Times is publikálta.

A3

Projektvezető belsőépítész tervező: Radnóczy Eszter, Szommer Mónika

Belsőépítész tervezők: Szabó Csilla, Gyurics Fanni, Ferdinandy Kinga

Generáltervező: Archikon építész iroda

Megrendelő: CD Hungary Kft.

Üzemeltető: Continental Group Kft.

kivitelező: Market Zrt.

A52

Projektvezető belsőépítész tervező: Radnóczy Eszter, Zellei Hajnalka

Belsőépítész tervezők: Szabó Csilla, Gyurics Fanni, Bige Mária

Generáltervező: Archikon építész iroda

Megrendelő: CD Hungary Kft.

Üzemeltető: Continental Group Kft.

kivitelező: Market Zrt.