In progress: Bige Mária

Megrendelői egyeztetések, kivitelezés vagy éppen a tervezés legelső lépései? Kíváncsiak voltunk rá, min dolgoznak most kollégáink. Augusztusban Bige Mária belsőépítészt kérdeztük, aki egy különleges projekt helyszínéről, egy rekonstrukció alatt álló vidéki vadászkastélyból jelentkezik. 

Min dolgozol most és miért különleges ez az épület?

Két másik projekt tervezése mellett jelenleg egy Gyöngyöshöz közeli kastélyépület kivitelezési munkáira fordítok nagy figyelmet. Idén érkezett el a projekt a rekonstrukció utolsó fázisába, a vadászkastély teljes tetőszerkezete és homlokzata is megújult, a belsőépítészeti munkálatok is megkezdődtek. Az 1800-as évek elején épült uradalmi kastély modern technológiát rejt, talán ez lesz a legnagyobb különlegessége az épületnek.

Mi volt a megrendelő kérése és szándéka és hogyan igazodtatok ehhez?

A tervezés és kivitelezés során ragaszkodtunk a műemléki jelleg megóvásához, szerencsére ebben teljes mértékben egyetértettünk ügyfelünkkel. A megrendelő kifejezett kérése volt, hogy a vidéki vadászkastély tágas és nagyvonalú terei intim családi együttléteknek is otthonául szolgáljanak, így a jelen kornak megfelelő technológia került kiépítésre, valamint a látványos antik bútorok mellett modern elemekkel gazdagodnak az enteriőrök.  

Milyen kihívásokat, különleges megoldásokat igényel a projekt?

A projekt különlegessége a sokrétűségéből adódik, a tervek kivitelezése összehangolt munkát igényel minden résztvevőtől. Heti rendszerességű helyszíni egyeztetés nélkül a munkafolyamatok végigkísérése szinte lehetetlen lenne; az irodán keresztül beszerzett áruk nyomonkövetése, a folyamatba újonnan belépő szakiparosokkal való konzultáció, a költségvetés pontos betartatása mind projektmenedzsment-szemléletet igényel, amit igazi kihívásként élek meg. 

Az épületet egyedi kert veszi körül, mit lehet erről tudni?

Az épületet körülvevő kert izgalmas, ugyanis vidéki vadászkastély lévén hatalmas gazdaság veszi körül, azonban a kastély közvetlen környezetében romantikus angol kert kerül majd kialakításra. A gondnoki épület és kastély közötti sétautat rózsaliget szegélyezi majd, az ódon kandeláberek is eredeti mintára felújításra kerülnek. A kertben az évszakokat nőalakokként megjelenítő szobrok álltak, az eredeti négy darabból három megmaradt, így a rehabilitáció során ezek is visszakerülhetnek patinás helyükre.