In progress: Ferdinandy Kinga

Megrendelői egyeztetések, kivitelezés vagy éppen a tervezés legelső lépései? Kíváncsiak voltunk rá, min dolgoznak most kollégáink, elsőként Ferdinandy Kinga építészt kérdeztük arról a modern, high-tech otthonról, amit a nemzetközi filmiparból érkező megrendelőnknek tervez.

Mi volt a megrendelő kérése és milyen funkcióknak kellett megfelelni?  

A megrendelő elképzelése egy letisztult, modern, nagy terekkel rendelkező ház volt. Mivel a személyisége és stílusa alapvetően egy maszkulin, határozott formákkal megjelenő belső tér kialakítását igényelte, így az üveg és az antracit szín visszatérő elem. Nagyon fontos szempont volt a megrendelő számára, hogy a ház megvilágítása leginkább hangulatvilágítással történjen. A legfontosabb funkcióként az egyterű földszintet emelném ki, amely egy téregységbe kapcsolja az előszobát, a konyhát és a nappalit; az otthon másik pontján elhelyezett dolgozószoba közlekedőként és pihenőként is szolgál, a hálószobához pedig egy luxus fürdőszoba is tartozik.

Melyek a lakás különleges, modern megoldásai és high-tech elemei?

Az ügyfél a filmiparban dolgozik, így számára a világítás, audio- és vizuális eszközök nagyon fontosak. Ezeket figyelembe véve a ház úgynevezett „smart-home” kialakítású lett, ahol a tulajdonos mindhárom funkciót könnyedén, telefonról tudja irányítani. A tervezés során ez különleges kihívás volt, mert kétféle okos rendszert kellett összehangolni. Az egyik igazán különleges része a háznak a fürdőszobában lévő savmaratott-füstüveg ” doboz”, amely magába foglalja a zuhanyzót, a mosdót, és egy TV-falat.

Tervezőként miért áll hozzád közel ez a projekt?

Az ügyfél a tervezés során igényelte a közös gondolkozást, mindig biztosan szerette volna tudni, hogy minden lehetőséget kiaknáztunk-e és örömteli volt ezt az igényességet megtapasztalni. A letisztult és a modern formavilág mindig is közel állt hozzám: ez az egyszerűség azonban nehézség is, hiszen úgy kell szép tereket alkotni, hogy nincs lehetőség díszítésre, ugyanakkor a minimalizmus fogalma mögött legalább annyi filozófia rejlik, mint a díszített környezet esetében. Úgy gondolom, hogy a lakás az ügyfélnek és nekem is egy nagy felfedezés és közös tanulás volt.