In progress: Szommer Mónika

Megrendelői egyeztetések, kivitelezés vagy éppen a tervezés legelső lépései? Kíváncsiak voltunk rá, min dolgoznak most kollégáink – ezúttal Szommer Mónika belsőépítészt kérdeztük a Budapest belvárosában elkészült, Fehérhajó utcai két airbnb lakás tervezéséről.

Mi volt a megrendelő kérése és milyen funkcióknak kellett megfelelni? 

Az ügyfelünk azzal a kéréssel keresett meg minket, hogy egy jó elhelyezkedéssel rendelkező lakást szeretne átalakítani airbnb funkcióra. Az elrendezésben és kialakításban szabad kezet kaptunk, az egyetlen kérés az volt, hogy a lakásból két apartmant alakítsunk ki, ami külön-külön és akár egyben is kiadható. A lakásnak eredetileg két bejárata volt, azonban több elrendezési variáció átgondolása után egyértelművé vált, hogy a legjobb elrendezést akkor tudjuk kialakítani, ha az egyik bejáratot lezárjuk és egy közös előtérből lesz megközelíthető a két kislakás. A design terén bizonytalan volt a megrendelőnk, így arra több variáció készült a kezdeti lépésekben. Mivel a lakás Budapest belvárosában van, és a célközönség az egy-két napra érkező fiatalok, így ezt a városi fiatalságot tükrözi a kialakult design is.

Hogyan viszonyul egymáshoz a két lakás – miben különböznek és mi az, amiben összekapcsolhatók a tervezés szempontjából?

Mivel az alapkoncepciónk is az volt, hogy a két kialakított lakást egyben is ki lehessen venni, ezért hangulatában, alapszínekben és az anyagokban is megegyeznek. A fiatal utazókra jellemző vidámságot és frissességet egy-egy erőteljes színnel szerettük volna erősíteni, ami kiegészíti a többi felületet.

Milyen kihívást jelentett a tervezéskor, hogy egy szálláshelyről van szó? 

Nagy kihívás minden szálláshelynél, hogy amikor megérkezik az ember, ne egy steril környezet fogadja, hanem otthonosságot sugározzon a helyiség anélkül, hogy telezsúfoljuk kis kiegészítőkkel. Az anyagok és bútorok válogatásakor is kihívás, hogy szép legyen, de strapabíró is. Ezekre szerencsére már egyre több gyártónál van megoldás, amikből válogathatunk akár burkolatoknál, szöveteknél is. Illetve még egy fontos szempont a szálláshelyek tervezésénél, hogy úgy kell terveznünk, hogy egyértelmű legyen mindennek a használata és rövid időn belül automatikusan tudja használni a teret, kényelmes legyen.

Miért áll hozzád közel ez a projekt?

Az utóbbi időben komplex projektekben vettem rész, így üdítő volt számomra, hogy egy kisebb léptékű projekttel foglalkozhattam, ahol a megrendelő magánszemély volt. A kis alapterületek miatt sok egyedi megoldásra volt szükség, amiknek kitalálása tervezőként mindig kihívást jelent, hiszen ugyanazokat a funkciókat kell kialakítani, mint egy nagylakásban, de úgy, hogy ne érezzük zsúfoltnak a teret.

Mik a lakások extra megoldásai?

A sárga lakásban – a kicsi alapterületéből adódóan-  egy nem szokványos hálófülke-kialakítással dolgoztunk. A hálófülkét térben nem, de vizuálisan el akartuk különíteni, ezért egy „fadobozt” alakítottunk ki úgy, mintha egy ablakon néznénk ki a városra. Ez a fa mintázatú, bútorlapból készült elem nem csak esztétikai megoldást nyújt az intimebb hálófunkció kialakítására, hanem magába foglalja a gardróbot is. A kialakított hálófülkében eredetileg volt egy kis ablak, ami a lichthófra nyílik. Innen a kilátás nem esztétikus, de ezt megszüntetni nem szerettük volna. A kis ablakon beáramló természetes fényt továbbgondolva kialakítottunk egy rejtett fényként működő kaput, ami még inkább fókuszba helyezi a fülke végén lévő képet, mely egy épületrészletet ábrázol, minta a szomszédos ház lenne.

Milyen partnerekkel, márkákkal dolgoztatok ebben a projektben?

Használtuk a Flukso Atelier contrakt anyagát: ezzel a kanapé és a puff lett kárpitozva. Megemlíthetjük a fürdőszobákba használt Vogue mázas kerámialapokat, ezek meghatározóak voltak a projektben, mert a kiválasztott színeihez (pasztell türkiz és homoksárga) választottuk tovább a festékek és szövetek színét. A jelenlegi trendekből már kiveszni látszik a kisméretű csempe, mégis, ez a lap határozza meg a fürdőszobák frissességét, játékosságát. A tervezéskor fontos elem volt a Wall&Deco teljes falat betöltő tapétái, amelyek a lakásokban karakteres elemeket képeznek. Végül, különleges és nagyon fiatalos a Paper Up designlámpája is, amely papírhulladékból készült.

********************************************************

Tervezők: Radnóczy Eszter, Szommer Mónika, Gyurics Fanni, Ferdinandy Kinga

Fotó: Juhász Norbert

A teljes képgaléria megtekinthető Behance oldalunkon: esterpartners