Két éve nyitott az este’r partners milánói irodája: Radnóczy Eszterrel beszélgettünk

Két éve nyitott olasz társirodátok Milánóban. Milyen eredményekkel, hogyan telt ez az időszak?

A milánói társirodánk megalapításakor megfogalmazott legfontosabb célunk teljesült: közös gondolkodásban és alkotásban dolgozhatunk ottani partnerünkkel, Stefano Napolitanival és a Waves Project Ltd.-vel. Együttműködésünkben keressük a nemzetközi lehetőségeket, illetve idén egy izgalmas projektet is bemutathattunk együtt: a porcelánhéjba zárt elegáns otthon az első látható megvalósulása azoknak az értékeknek, amelyeket közösen megfogalmaztunk.

Ebben az évben az olaszokat és a magyarokat is súlyosan érintette a világjárvány. Mit tapasztaltatok ebből?

Az elmúlt év komoly próbatétel elé állította a teljes építőipart, bízom benne, hogy mostanra már a felívelés időszakában vagyunk. A nehéz helyzetekre én mindig optimizmussal és életkedvvel tekintek, csapatom kreatív kollégákból áll, akik a váratlan szituációkra mindig jó ötletekkel reagálnak. Most visz minket előre a jókedv és lendület, élvezzük, hogy újra nyitva előttünk a világ.

Milánóban alkotni egészen más tapasztalatot jelent, mint itthon. Hogyan tudnád érzékeltetni a különbséget?

Milánó a világ egyik meghatározó, pezsgő urbanisztikai központja. A város egyre zöldebb, élhetőbb és tudatos tervezéssel és kreativitással sokat tesznek azért, hogy ez az irány jelentse a jövőt. Az olaszok remek térérzékkel alakítják a városaikat, a hozzáállásuk és a tapasztalatuk is nemzetközi nívót jelent. Nagyon szeretem Milánóban, hogy az egyszerű lakóépületeket is könnyeden és fantáziával tervezik és valósítják meg.

Olasz partneretek, a Waves Project Ltd. vezető tervezője Stefano Napolitani – az ő személye meghatározó a projektekben. Eszter, mesélnél a közös munkáról?

Olasz partnereink gondolkodásában a design és az építészet száz százalékban összeforr, ezt a két területet teljes összhangban kezelik. Stefano nagy tapasztalattal, gyakorlatias hozzáállással vezeti társirodánkat. Itthon még csak ritkán tapasztaljuk azt a friss, játékos szemléletet, ami az ő munkáját jellemzi. Személyiségéből is adódik, hogy azt képviseli a munkában, hogy maximális odafigyeléssel, értékteremtéssel, de könnyeden, túlgondolás nélkül, lazán tervezett és megvalósított építészeti és belsőépítészeti munkák tesznek minket boldoggá. Jó ebben partnernek lenni és élvezni a közös munkát!

Fotó: Glázer Attila