Malomból modern loft: képeken az este’r partners munkája

Budapest IX. kerületének izgalmas ipari közegében tervezett high-end lakást megrendelőjének az este’r partners készítette. A munka részleteiről Szabó Csilla belsőépítész osztott meg érdekességeket beszélgetésünkben.

Miért különleges Budapestnek ez az ipari része, ahol a most tervezett lakás áll?

Ahogy a történeti leírásokban olvasható, a XIX. század második felében Budapesten jelentős mértékben fejlődött malomipar, több nagy méretű gőzmalmot építettek. Ebben a hullámban épült a Budapest IX. kerületi Soroksári úton 1879-ben Bachmann Károly tervei szerint a Gizella-malom is, a Krausz-Moskovits család megbízásából, amely malomként 1963-ig működött, majd raktárnak használták. A rendszerváltás után a malom műemléki védelem alá került, 2000-től belső részét elbontották, majd a meghagyott falak mögött 2009-ben irodaházat, szállodát és lakóházakat alakítottak ki. Itt vásárolt a megrendelőnk egy loftlakást, amelyet az este’r partners csapata tervezett és végezték a kivitelezést is, egészen az átadásig.

Mi volt a megrendelő kérése és milyen alapállapottal indult a projekt?

A lakás szerkezeti kialakítása, belső, látszó tégla falazata, földszinti és galéria födémszint kialakítása, lépcső, terasz adottsága volt, kis létszámú irodai funkcióra volt kialakítva, a tulajdonos funkcióváltásként saját részére kérte a lakássá alakítást. Megjelenésében visszafogott, egyszerű enteriőrt kértek tőlünk, ami számunkra igazi örömmunka, hiszen a hangsúlyt a téri adottságokon tarthattuk. Mindemellett a legfontosabb szempont az volt, hogy egyedi megjelenést adjunk finom elemekkel a térnek. Munkánkhoz a térszerkezeti adottság fantasztikus alapokat adott, a kihívást a belső galéria (homlokzati nyílászárók nélküli terület) mentén kialakított lakófunkciók kialakítása jelentette.

Mesélj a térszerkesztésről, a tér tagolásáról, a szobaleosztásról!

Az eredeti térszerkezet megőrzésével szerettük volna kialakítani a lakás funkciót: a dupla szinten kialakított ablakok a nappalit világítják meg, a nyitott térszerkezetbe nem terveztünk fallal lehatárolt funkciót, a földszinti konyhai funkciót feltétlen ablakkal határolt területen kérte a tulajdonos kialakítani, így a vendégszobai/dolgozószobai földszinti helyiség ablaktalan kialakítása elkerülhetetlen volt, a földszinten kapott még helyet egy háztartási helyiség és egy fürdő szaunával. A belső szobának a nyitása, a nagy térrel való minél nagyobb kapcsolódása, nagyméretű üvegezett tolóajtóval történő határolása is szempont volt a tervezésnél.

Az emeleti vendégszoba ugyancsak belső szobaként került kialakításra és bár az emeleti hálószobának van egy kis méretű ablaka a Duna irányába, mindkét szobát úgy terveztük, hogy a lehető legtöbb fényt kaphassanak a galéria felől egy üvegfalon keresztül.

A szobákat összekötő, gardróbokkal övezett közlekedő kialakításánál is fontos szempont volt az áttörtség, a minél több fény biztosítása galéria felől.

Milyen izgalmas megoldásokkal éltetek a nappaliban? Mitől különleges ez a tér?

Egyrészt az említett galéria szinti belső üveg- és lamella falrendszer, ami határolja a felső szintet és tovább gazdagította az eredeti térszerkezetet.

Az eredeti látszó téglafalakkal határolt térben egyetlen hatalmas fehérre festett lakás elválasztó fal idegenül állt a térben, így erre a felületre egy a falat áttörő, teret tovább léptető falfestés került.

A nappali hatalmas terébe a világítás kialakítása volt a legvonzóbb feladat, a korábbi ipari lámpákat lecseréltük és olyan lámpákat tervezhettünk, amik a pályánk során nagyon ritkán alkalmazhatunk lakóterekben a belmagasságok hiánya miatt. Ezek a lámpák filigránok, könnyedek, légiesek és szinte észrevehetetlenül simulnak a térbe.

Mit ad a lakáshoz a különleges csigalépcső és a téglafal?

Költséghatékonysági szempontokat is figyelembe véve az eredeti lépcsőt megtartottuk, hiszen jól szolgálta a funkciót, kényelmes, széles, és jól oldja a tér szögletességét is, illetve szobor-szerűen hat a térben. A téglafal eredeti állapotában nem volt megfelelő a tulajdonos számára, így rekonstrukciós munkával pótoltuk és javítottuk a hiányzó és sérült elemeket, impregnáltuk a felületet. Az elkészült lakásban ez a térnek hangsúlyos és meghatározó eleme lett, ami mellett már nem volt szükséges egyéb más dekoratív belsőépítészeti elem használatára.

Mesélj az egyedi megoldásokról a tárolás és a világítás kapcsán?

Visszafogott, inkább geometriával, építészeti lámpák alkalmazásával a kevesebb több elv működik az egész koncepcióban, így a világításban is. A földszinti belső szobában egy egyedi grafikával tervezett, szabályozható világító szőnyegfelületet terveztünk a mennyezetre.

A nappaliban a tört vonalú mennyezetről függesztett vonalas világítás a tégla fal felületén is megjelenik falikarként, de mégsem érintette a vezetékezés a felületet, a padlón alakítottuk ki a kiállásokat.A különleges téglafalat megkíméltük a szerelvények kialakításától.

A tárolási lehetőségeket több izgalmas elem rejti magában: ilyenek a falszerűen kialakított előtér és konyhabútorok vagy a mosdókban teljes felületen tükörrel burkolt egyedi tárolók – ezek valójában nem bútorként jelennek meg a térben.