Púder és vörös találkozása a műemléki környezettel: Andrássy úti szálloda lakosztályaiba hív az este’r partners

 

Az Andrássy úti szállodafejlesztés, az A3 hotel lakosztályainak látványterveibe enged betekintést a belsőépítész este’r partners: a Saxlehner-palota különleges tereiben púder és vörös árnyalatai, misztikus részletek és úszó design-elemek találkoznak a műemléki örökséggel.

„Feszültségekkel teli, mégis elegáns, letisztult lakosztályok megtervezése volt a célunk, amely egyszerre illeszkedik az Andrássy út hangulatához, de meglepő, izgalmas is tud lenni – mondja Radnóczy Eszter, az este’r partners vezető tervezője. A szálloda klasszikus hangulatát bujasággal, a látványos épületelemeket lekerekített részletekkel egyensúlyoztuk és tettük arányossá.”

A lakosztály mennyezeti stukkói, a gazdag florális ornamentika vonzza a tekintetet, ezt a tervezők púder árnyalattal és egy exkluzív lámpával, a holland művész Peter Gantenaar természet-ihlette papírfüggesztékének központi elhelyezésével hangsúlyozták. A fapanelek mögé rejtett gardróbok kerültek, a fotelek és szófák az 1976 óta működő olasz manufaktúra, a La Cividina bútorai. A látványterveken megmutatkozik az este’r partners tervezőcsapatára jellemző női érzékenység és kifinomultság is, mely egyedi design-megoldásokkal párosul.

A lakosztályban a tervezők a hálózónát szerették volna elkülöníteni a nappali résztől, ezt egy háromdimenziós Flukso-textillel borított, forgatható fapanellel oldották meg. A lakosztály részeit geometrikus mintás velúrszőnyeggel kötötték össze, de fontos cél volt a lebegő érzés fenntartása, a tartózkodás a kötött elemektől és túlépítettségtől. A légiességet fokozza a szoba különleges eleme, a Saxlehner-palota relief nőalakjai, akik a modern terekben kezükben tartják majd a hangulatlámpákat, melyeket a nívós olasz gyár, az MM Lampadari kínálatából választottak.

„Nemzetközi irodaként és nemzetközi portfólióval szerettünk volna nagyvilági hangulatot és minőséget becsempészni ezekbe a terekbe, de a miliő igazi meghatározója a Grand Budapest-életérzés: a paloták világa, a mennyezeti festmények, a különleges fapanelek, súlyos padlók és stukkók, amely számomra – személyes kötődéseim miatt is – itt, az Andrássy úton rajzolódik ki a legszebben.”

*************

A Saxlehner-palotáról:

Az Andrássy út 3. szám alatti palotát 1886-ban építtette a sasadi hévízforrások tulajdonosa, Saxlehner András. A lépcsőházat és két terem mennyezetét Lotz-festmények díszítik, a belső terek faragott intarziás faburkolatait Forgó István, ajtóit Thék Endre készítették. A palotát üvegablakok, velencei csillárok és hatalmas tükrök díszítették. Később a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének tulajdona volt, 1972-től Postamúzeum működött az épületben. A palota a jelenlegi beruházó tervei szerint elegáns szállodaként nyithat újra.