A kő örök, a kő marad! MARMOMAC kiállítás Veronában

Az Italian Trade Agency meghívására Radnóczy Eszter a Marmomac kiállításon járt Veronában. A különleges utazáson a kész designtermékek mellett a szakmai csapat betekintést nyerhetett a kőfeldolgozás folyamatába, sőt, azokba a Verona fölötti bányákba is, amelyek máig a kőtermelés bölcsőit jelentik Olaszországban. Az utazásról Radnóczy Eszter vezető tervező készített rövid beszámolót.

„A Marmomac a világon a legfontosabb kőipari kiállítás, amely a teljes kőgyártási láncnak szól, a kőbányától a feldolgozott termékig, a technológiáktól és gépektől a szerszámokig.  A Marmomac nem véletlenül kerül Veronában megrendezésre, hiszen a környék Olaszország egyik nagy múltra tekintő, legfontosabb kőfejtő és -feldolgozó területe, amit már a római korban is alapanyagbázisnak tekintettek.

 

A képzésen komoly szakmai programban részesülhettünk. Hallgattunk előadást a földtörténetről, geológiáról, a kövek képződéséről és rendszerezéséről, az Igneous/ magmás a senimentary/ üledékes és a metamorphic / átalakult  ( az előző kettőből kristályosodott) kőzetekről. Megismertünk a kőfeldolgozás folyamatát, kiemelve és hitelesen elemezve a környezetkárosító hatásait és ennek kiküszöbölésére létesült nemzetközi szabályozásokat és fenntarthatósági követelményeket. Elmélyítettük tudásunkat a felhasználás és kőápolás módszereiben. Az iparág Olaszországban nagy hangsúlyt fektet az innovációra és a képzésre és ez a kiállításon látottak is alátámasztottak.

Találkoztunk közvetlenül a bányák képviselőivel valamint sok olyan gyártóval akik felvásárolt anyagból alkotnak nem csak burkolatokat, hanem komplett kupolákat, homlokzatokat és használati valamint design tárgyakat. Jó volt belelátni a teljes üzletág nemzetközi helyzetébe és megismerni a feldolgozás folyamatait és a kereskedelmi láncot.

Meglátogattuk a nagy múltra visszatekintő Margraf üzemét, ahol a robotosítás mellett még mindig előfordul egyedüli daraboknál a kézi megmunkálás, faragás. A gyár a világ összes kontinensén kiemelt építészeti projektekhez kapcsolódik. Olaszországban még mindig számos aktív bánya van. Ahol már nincs termelés vagy hasznosítható kőzet, a tulajdonosoknak vissza kell építeni az eredeti domborzatnak és növényzetnek megfelelő terepet.

Ellátogattunk a Verona fölötti völgyekbe amit 180 millió évvel ezelőtt óceán borított és néhány tenger alatti áramlatnak köszönhetően alakultak ki azok a felszíni kőzetek amikhez az emberiség könnyen hozzájutott. A Grassi Pietre bányájában Pederivaban egy nagyon porózus, sárga üledékes követ bányásznak, mely tökéletes alapanyaga volt a Palladio kori épületeknek és azok faragott szobrainak. A mély föld alatti bánya ma egyben egy múzeum, ahol magunk kipróbálhattuk a kőfaragást. A szintén már római korban is sokat használt vörös kő a rosso di verona kitermelését is megtekintettük a Cava Fasaniban Luogo di Grezzanaban.

A csodálatos utazást a szavak nem adják vissza, a grandiózus pillanatokról és élményekről viszont a képek magukról beszélnek.”