Az este’r partners bemutatja: La Fabbrica, Budapest

Budapest szívében, a Bazilikával szemben, a volt Marczibányi-palota történeti épületében kapott helyet a La Fabbrica olasz étterem és bár, melynek belsőépítészeti munkáit az este’r partners végezte. A 2018-ban nyitott étterem azóta a belváros kedvelt találkozóhelyévé vált: izgalmas, kreatív tér, ahol a gasztronómia mellett a belsőépítészeti megoldások is megragadják a vendégeket.

Az étterem neve, La Fabbrica, gyárat, pizzaüzemet jelent, ami arra utal, hogy itt a világ összes pizzatípusát el tudják itt készíteni. A hagyományos hangzású név nemcsak a pizzakészítés múltjára utal, hanem arra is, hogy a mostani kialakítás – a tér funkcionális tagolása és belsőépítészeti kialakítása – a történeti épület meglévő adottságainak fokozott figyelembevételével készült. Az 1832-ben, Hild József tervei alapján épült klasszicista, három emeletes és három homlokzatos épület könyöklőpárkányai, palmettadíszes fríz-sorai azt a korszakot idézik meg, amely miatt Budapest belvárosát nemcsak a helyiek, de az idelátogató turisták is vonzó, erős történelmi és építészeti hagyományaival élő helynek tekintik. A La Fabbricában ehhez olyan belsőépítészeti megoldásokat társított Radnóczy Eszter és az este’r partners csapata, amely egyszerre sugall eleganciát és teremt meg egy kellemes, laza hangulatot, amely keretet ad a magas szinten készülő olasz ételek és italok köré épülő ebédnek vagy esti programnak.

A La Fabbrica fogadótere az egykori kocsibehajtóból alakult ki, amelynek eredeti stílusjegyeit, a stukkós mennyezetet és a 150 éves mozaikpadlót az új funkcióba és design-ba integráltan megőrizte a tervezőcsapat. A fogadótérből két irányban nyílik a két fő fogyasztótér: az étterem, a hozzá tartozó nyüzsgő látványkonyhával, valamint a bár a hozzá kapcsolódó téli terasszal. A hely stílusa elegánsan vegyíti a történeti klasszikus vonalat, az olasz éttermekre jellemző rusztikus stílust és a modern letisztultságot. A korabeli kő- és téglafelületek, a fa nagyvonalú és változatos használata, valamint a meleg színek és fények eklektikája otthonosságot sugároz ebben az ízig-vérig nagyvárosi térben.

 

                

Fotók: Pintér Árpád / PIXELTASTER