Képeslap Olaszországból: mesél Radnóczy Eszter belsőépítész

Ezen a nyáron az este’r partners csapata hosszabb kihagyás után újra utazhatott: végiglátogattuk olasz partnereinket, újra találkoztunk munkatársainkkal
társirodánkban és felfedeztünk régi-új helyeket is Milánóban és környékén. Fotókon őrzött olasz emlékeiről Radnóczy Eszter mesél.

Olaszország számomra nemcsak inspiráló helyeket jelent, de olyan kapcsolatokat is, amelyekből ötletet és jókedvet meríthetek. Ezúttal a Kreoo showroomjában jártam, ahol az egyik tulajdonos, Alessandra Farinon fogadott. A Kreoo egy tömbből faragott márvány mosdótálai játékossággal, kreatív megoldással oldják az anyag szigorú, méltóságteljes megjelenését. A képen látható szabadonálló, szoborszerű Gong mosdótál elnevezése a tibeti harangokra utal, amelyek hangjukkal és látványukkal ezernyi érzést megmozgatnak bennünk – különleges őket nemcsak nézni, de megérinteni is.

A Pluvio asztal mellett, mely felületén az asztal közepére csöppent vízcsepp hullámai oszlanak el centrálisan.  Az asztal szélén a hullámok olyannyira lecsendesednek, hogy szinte sima felületet kapunk.

Néhány hónapja nyitott az ADI Design Museum, Milánó China Town-jában a régi épületek közé beépült modern kiállítótérként. Az állandó kiállítás a 60-as évektől napjainkig bemutatja a Compasso d’Oro díjazottjait, terveit, termékeit. Sok ikonikus darabbal találkozhatunk és egy-egy termék evolúcióját is megérthetjük. A múzeum tervei, belsőépítészete a nemzetközileg ismert Migliore + Servetto építészirodához kötődik.

Milánóban az első utam mindig társirodánk vezetőjéhez, Stefano Napolitanihoz vezet. Ilyenkor tervekről, feladatoktól és új kihívásokról beszélgetünk. Stefano kitűnő beszélgetőpartner piaci eszmecseréhez, nagyívű álmodozáshoz, új irányok kijelöléséhez. A város amúgy is mindig feltölt: igazi építőipari boom zajlik itt, minden sarkon érezni a rohamos fejlődést, amely az innovatív mellett tudatos és zöld irányt is vett az utóbbi időben.

A Radici Sit-in szőnyeggyár a Seriana-völgyben. Ezúttal magyar irodánkból Móni, Fanni és Gábor tartottak velem a gyárba: rendszeresen visszatérünk kollégáinkkal, mert az ipari szőnyeggyártás technikája és lehetőségei testközelből megismerve jobban elsajátíthatók. A képen az ipari szövőgépen befűzött különleges, színes fonalak láthatók.

Az olasz designmárka, a Black Tie showroomja Venetóban, egy hangárban kialakított, lenyűgöző térben várja a látogatókat. Itt a magas minőséggel készült kárpitos, asztalos és fémmunkával ötvözött termékskála megérinthető és kipróbálható. Mivel a márka magyarországi képviselői vagyunk, fontos minden terméküket alaposan megismerni.

Egy kedvenc részlet: amerikai dió Jumbo asztallap különleges, dekoratív fa és különböző nemesfém csapolással, a kézműves famegmunkálásáról ismert Artebrotto kiállítótermében.

A Spirit de Milan szórakozóhely termei nyáron üresek, a szabadtér viszont tele van: minden korosztály jól érzi magát itt. A Spirit az utóbbi évek felkapott esti és éjszakai szórakozóhelye, ahova aperitivóra, vacsorára és digestivóra is érdemes elmenni. Nem először és nem utoljára jártam itt!

Louis Vuitton udvara az idei színtrendeknek megfelelő árnyalatokkal tapétázva. Az egész Via Montenapoleone színpompába öltözött a nyárra: a járvány bezártsága után az olaszok, úgy érzem, színesebbek, üdébbek és kreatívabbak, mint valaha.