A FESTŐ VILLÁJA

Szentendre

A FESTŐ VILLÁJA

Szentendre

Kivitelezés éve: 2004
Alapterület: 650 m2
Feladat: építészeti és belsőépítészeti tervezés, kivitelezés

Az eredeti épület, egy tornyos kis ház, létrával megközelíthető, a tájra páratlan kilátással nyíló terasszal, Apáti Abkarovics Béla, a nagybányai festőiskola egykori hallgatójának festőlakja volt. A Szentendrén letelepedett festő unokája él családjával a kibővített házban. Az épület egykori berendezése szinte teljes egészében megmaradt, közte az a szekrény is, amely a festőművész addig ismeretlen műveit rejtette. A ma három épület együtteséből álló, U alakú ház minden részlete egyenrangú térként működik a család életében. A régi lakóház a családi élet személyesebb és intimebb tereként szolgál, itt található a konyha, a nappali, a könyvtárszoba, és a gyerekszobák, az emeleten pedig a szülők privát terei. Az eredeti épületrésszel szemközti új, földszintes szárnyban az uszoda kapott helyett, míg a kettő között, két irányból szűkebb galériafolyosókon keresztül tárul fel a tágas szalon. A tervezésben egyaránt feladat volt egy klasszikus hangulatú, a legnemesebb polgári értékrendet és egyben a szentendrei vidéki lezserséget tükröző otthon kialakítása mellett a jelentős képzőművészeti értékkel bíró gyűjtemény méltó elhelyezése is. A jellegzetes angol stílusú konyha elrejti a modern berendezéseket, a fehér bútorzat domináns eleme a kiemelt fekete tűzhely, az összképet tökéletesen kiegészíti a szépen kidolgozott régi fenyőasztal. A felújított régi bútorok, a gondosan megtervezett új berendezés, a modern technika elrejtése, biztosítja azt, hogy az egységes terekben együtt él a jelen és a múlt, a falakon elhelyezett képek pedig család mindennapjaiba csempészik a műalkotásokon megelevenedő embereket és élethelyzeteket.

festohaza_13