Öt érdekesség a martonvásári Agroverzumról: Dr. Bajzáth Judittal beszélgettünk

Az ország egyik legismertebb főúri rezidenciáján találkozik a tudomány, a történelem és a természet. A martonvásári Brunszvik-kastélypark ad otthont az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjának és itt kapott helyet az Agroverzum is, ahol a tudomány igazi élménnyé válik. De mit is jelent pontosan az Agroverzum és mivel találkozhat itt a látogató? Ezekben a kérdésekben volt beszélgetőpartnerünk Dr. Bajzáth Judit, az Agroverzum osztályvezetője.

*Az Agroverzum helyszíneként szolgáló Brunszvik-kastélypark 1775-ben került a családhoz, amikor Mária Terézia grófi címet és vele együtt a martonvásári birtokot adományozta Brunszvik Antalnak. A barokk, neogót épület és a 70 hektáros angolpark fontos kulturális örökségi helyszín, ráadásul a park 1953 óta természetvédelmi terület.

*Az Agroverzum egy tudománykommunikációs központ, amely kifejezetten azért jött létre, hogy népszerűsítse az itt folyó tudományos munkát. Így aki idelátogat, megtapasztalhatja mindazt, amivel az agrártudományi kutatóközpont foglalkozik: talajtan, klímaváltozás, növénynemesítés, növényvédelem, állatorvostudomány.

*Ez egy olyan hely, ahol játékos, tapasztalásos formában népszerűsítik a tudományos gondolkodásmódot, elsősorban középiskolások számára, de a foglalkoztató elemek széles skálája miatt a kétévestől a nagymamáig itt bárkiből “tudós” válhat. Az interaktív kiállítás a modern technika segítségével magyarázza el, hogyan kapcsolódik egymáshoz a tudomány és a mezőgazdaság.

*Az Agroverzum látogatói élménylabor foglalkozásokon bújhatnak bele a tudósok életébe és olyan kísérleteket hajthatnak végre, melyek segítségével kézzelfoghatóan megtapasztalják a természetet és jobban megértik a működését. Például készíthetnek gumicukrot, színes növényeket vagy festékeket, de a talajban élő élőlényeket és az őszi lombszíneződés folyamatát is megvizsgálhatják.

*Az interaktív kiállításon túl a színfalak mögé is betekintést nyerhetünk: láthatók a tényleges laboratóriumi munkafolyamatok. Így többé már nem a sötétben tapogatózunk, amikor azon töprengünk, hogy vajon mit csinálnak a kutatók, milyen eszközöket használnak és egyáltalán, milyen feladataik vannak.

* este’r partners is the archtectural and interior design brand of Sani-World Ltd.

Our Hungarian and international portfolio consists of wide-ranging architectural and interior design works which, upon request, are executed by our team. Our activities cover residential and corporate commissions. Besides flats, lofts and houses our portfolio is formed of the reconstruction works of heritage buildings and castles as well.

CONTACT

© Copyright 2018. - este'r partners